Canlı Yem Hakkında Tüm Detaylar
11-12-2021
13:23
Canlı Yem Hakkında Tüm Detaylar; Sinağrit ve Trança
Bugun sizlere dip balıkları canlı yem avcılığında ki en önemli ve dikkat etmeniz gereken noktaları anlatacağım.
Canlı yem avcılığına 7-8 yaşlarında iskele kenarlarında gümüş balığı yakalar , onuda canlı yem yapardım . 13-14’lü yaşlarda Türkiye’nin en akıntılı ve avlanması zor olan İstanbul boğazı boru hattı üstünde uzmanlaştım ve daha iler ki zamanlarda ise Dünya’nın avcılıkda önemli ülkeleri ve Türkiye’nin bütün denizlerinde devam ettim.
Canlı yem çok etkili bir yöntemdir ancak dönem dönem bu etkili sistemin çalışmadığı zamanlar ne yapmamız gerektiğini anlatacağım madde madde olarak.
İlk olarak Yem seçimi ile başlamak istiyorum . Dip balıklarından sinağrit ve trançanın vazgeçemediği ve bizimde severek yediğimiz kalamar. Kalamar canlı yem avcılığında tartışmasız en iyi yemdir ancak bu dönem dönem değişmektedir. Sinağrit Mart ve Nisan aylarında yumurtada olur ve oldukça fazla yem seçer. Bu dönem zarfında yerli balık hantallaşır ancak akan balık yani göç eden balık uzun süre yüzdüğünden ötürü kaslanır ve forma girer. Akan balık yüzmekten kaslandığın dolayı için renkleri yerleşik balığa oranla çok daha canlı olur ve akan balığın mücadelesi yerleşik olan balığa oranla daha da çetin geçer çünkü balık oldukça kaslı ve güçlüdür.
Sinağrit balığı senenin 11 ayı avına önden saldırır ancak Mart ve Nisan aylarında sinağrit yumurtalı olduğundan ötürü ürkek olur ve kendine zarar verdirmek istemez. Çünkü önden saldıracağı zaman kalamarda ona karşı koyup mürekkep yada avcı kolu ile oda sinağrite atak yapacaktır. Bu durumu yaşamamak için sinağrit dolanır ve kalamara arkasından saldırır.
Arkadan saldırdığı zaman sinağrit gezer iğneden yakalanır ancak 10kg üstü bir sinağritse eğer arkadan saldırdığı için ya takımımızı keser yahutta gezer iğne gezer olduğu için iğneyi kaydırır ve iğne ağzına geçmez. Balığı ufak detaylar yakalar; trofe balığını da tekneye çıkarmak bu yüzden zordur. Ya takımınızı keser yada iğne ağzına geçmez. Sinağrit öldürücü ısırığını yapar ve yemi ağzında 20-30 metre götürdükten sonra yutar. Balığın huysuz olduğu dönemde kalamanızı iyice açın ve balığa ağırlık hissettirmeyin çünkü hissederse eğer yemi ağzından atar. Sinağrit’in mücadelesi trançaya göre oldukça farklıdır. Sinağrit yüzerek kalama açar, trança ise yoğun kafa darbeleri ile. Normal yapıda bir iğne kullanıyosanız eğer kalamanızı açtığınız zaman balık da arkadan saldıracağı için takımınızı yüzde 90 oranında kesecektir. Sinağritin öğütücü arka dişleri testere gibidir ve takımınızı anında keser. bu sebeple circle iğne kullanın, circle iğne kullandığınız zaman balığı dudağından yakalarsınız ve kesmesini engellersiniz. Circle iğne çabuk köreldiğinden ötürü iğnelerinizi kontrol etmelisiniz. Balığın bu nazlı döneminde hataya yer yoktur. Hata yaparsanız eğer altınızda ki balığı bozarsınız yani dağıtırsınız. Balığın kaçış anında ki kuyruk sesi 80-100 metrelerde oldukça fazla titreşim ve ses çıkarır. Takımınızı kopartan sinağrit hızla bilinçsizce başka yöne doğru yüzer ve sürüde onu izler
Genelde bu sürüler 4 yada 5 li olur. Aşağı indirdiğiniz yeme ilk olarak sürünün lideri atlar çünkü sürüde yem hakkı sürünün liderindedir.
Ağustos ayının sonundan itibaren Kasım ayına kadar yerleşik olan sinağrit balığı ahtapot bulmak için iyice kıyılar ve lüfer ile beraber gezmeye başlarlar. Bu dönemde yerleşik olan iri balıklar tekrardan yumurtaya girer. Bu dönemde en iri bireyler sığ taşlarda yani 0-30 metre de ki taşlarda olurlar.
Genelde sığ taşların bitimi düz eriştelik olan bölgede karnını sürte sürte gezer. Erişte üstünde gezen sinağritin başlıca yemi kikla, iskorpit ve zarganadır.
Yakaladığım en büyük sinağritleri 12-13 kg lıkları hep zargana ile yakalamışımdır. Bu dönemde sinağrit asla zarganaya hayır diyemez. Bu aylarda kıyıdan yada tekneden jig yapıyorsak mümkün olduğunca slim zarganaya benzeyen sahteler ile avlanmalıyız.
Sinağrit, Trança balığına oranla daha temkinli ve planlıdır avına saldırdığında. Sinarit kurnaz ve akıllıdır. Trança ise ölüm makinasıdır, önüne gelene saldırır.
Sıcak suların yani Akdenizin balığı Trança ise huysuz olduğu dönem olan Haziran ve Temmuz aylarında anaç dişi bireyler yumurtaya girer ve genelde sürüler 7 li 8 li olur. Anaç birey her zaman sürünün ortasında koruma altındadır. İşte bu huysuz olduğu dönemde kalamara ilgisiz olur ve genelde daha kolay avlayabileceği ufak balıklar ile beslenir. Bu huysuz döneminde avını sadece öldürmek için saldırır, oda iç güdüsel olarak bölge koruma psikolojisi yüzünden kaynaklanır. Bölge korumacılığı yumurta döneminde tavan yapar hatta defalarca avına yaklaşıp, avını kafasıyla bölgeden uzaklaştırmaya çalışır. İşte bu zamanlar da jig canlı yemden her zaman daha iyi çalışır. Trança bir süre sonra durmadan aşağı yukarı yaptığınız jiginize sinirlenip hamlesini yapar.
Senenin 11 ayı trança balığı avına 2 hamlede saldırır. İlk darbesi gagalamadır ikinci darbesi ise ölümcül olan sert darbesidir. Ancak yumurtada olduğu dönem sadece ama sadece 2. Ölümcül darbesini çok isteksizce yapar. O yüzden bu dönemde sadece 1 şansınız olur. Balık ya yakalanır yada sizi gerçekten sinir eder ve her ne yaparsanız yapın yakalanmaz.
NOT: Bu yazının görsel detaylı içeriğine aşağıda ki videodan ulaşabilirsiniz.
NOT: Tüm içerik Ferhat GÜNAY tarafından Oluşturulmuştur.
Ferhat GÜNAY
FG Balıkçılık